Vinarija Jelić

Na obroncima valjevskih planina, na idealnoj nadmorskoj visini i u specifičnim mikroklimatskim uslovima, više nego odgovarajućim za uzgoj vinove loze, tamo gde su stotinama godina vinogradi bili ponos svakog dobrog domaćina a gde je u poslednjih nekoliko decenija ova tradicija prekinuta, Milijan Jelić je osnovao vinariju 2002. godine.

Vinogradi se prostiru na nekoliko poteza u blizini Valjeva. Na ukupnoj površini od preko 20 hektara dominiraju sorte: Morava, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio i Petka od belih i Prokupac, Pinot Noir i Merlot od crnih sorti grožđa.

Vinarija Jelic

Nakon eksperimentisanja sa ostalim čuvenim svetskim sortama, u početku se Milijan Jelić ipak opredeljuje da glavnu reč u vinogradu vode Morava i Prokupac. Već posle prvih odličnih rezultata u 2004. godini, nije bilo sporno da Morava može pružiti svetski kvalitet i za vrlo kratko vreme postala je neobično popularna kod domaćih i inostranih poznavalaca vina.

Prvo komercijalno vino napravljeno od grožđa ove sorte, Tamuz Morava 2005, već naredne godine osvojilo je titulu Šampiona belih vina Novosadskog sajma 2006. Prokupac je, pak, svoj ogroman potencijal već nekoliko puta potvrdio kroz vina kolega vinara u Srbiji i pokazao je da uz strogu kontrolu prinosa u vinogradu može dati izuzetno karakterno i elegantno vino.

Sama vinarija nalazi se na imanju u Bujačiću, nadomak porodične kuće. Srce podruma čine moderne sale za preradu grožđa, proizvodnju, odležavanje i flaširanje vina. Pored podzemnih prostora za proizvodnju, u sklopu vinarije su i dve degustacione sale koje redovno posećuju brojni ljubitelji vina, kao i veće organizovane grupe turista. Velika degustaciona sala sa poluzatvorenom terasom, pogledom na vinograde, opremljena audio-vizuelnom tehnikom, sve češće se koristi i kao multifunkcionalni prostor za sastanke, seminare ili team building vikende raznih kompanija. Ketering za događaje obezbeđuje restoran porodice Jelić „Tre Merli“ koji se nalazi u centru Valjeva.

Zahvaljujući zaokruženoj ponudi, Turistički savez Srbije dodelio je nagradu „Turistički cvet“ u kategoriji vinski podrum upravo vinariji Milijan Jelić. Pored ove, vinarija je osvojila i niz nagrada za kvalitet vina.


Vina

Millennium
Rating: 2.3/5 (132 votes cast)
Mammoth Pinot Noir
Rating: 2.3/5 (130 votes cast)
Petka
Rating: 2.3/5 (123 votes cast)
Morava
Rating: 2.3/5 (120 votes cast)
Pinot Grigio
Rating: 2.2/5 (114 votes cast)
Chardonnay Barrique
Rating: 2.2/5 (108 votes cast)
Merlot
Rating: 2.1/5 (114 votes cast)

Komentari

comments powered by Disqus