Podrum Braća Rajković

Podrum Braća Rajković jedan je od najkvalitetnijih proizvođača vina u Župskom regionu. Pisani podaci o vinarskoj tradiciji porodice Rajković datiraju iz 1834. godine, kada je u Srbiji prvi put sproveden popis, mada je po porodičnom predanju ta tradicija ceo vek duža.

Aleksandrovačka Župa je jedno od najstarijih vinogorja na Balkanu, sa klimom koju odlikuje veliki broj sunčanih dana u godini. Tradicija gajenja plemenitih sorti vinove loze, grožđa i vina u Župi datira, prema pisanim dokumentima, iz XII veka kada samodržac srpske i primorske zemlje Stefan Nemanja daje u metoh manastiru Studenici sela i zaseoke u Župi da gaje vinograd i proizvode vino za potrebe manastira.

Na obroncima blagorodne Župe, u selu Gornje Zleginje danas se uzgajaju najsavremenije domaće i strane sorte grožđa. Iz porodičnog vinograda zasađenog 1963. godine dobija se vino Dina, koje je dobilo naziv po nadimku čoveka koji je prvi zasadio sortu Pinot Noir u Župi, Vladimiru Rajkoviću.

Ova vinarija je posebna po tome što sa uspehom proizvodi vrhunska vina od domaćih autohtonih sorti groždja poput Rskavca, Prokupca i Začinka. Rskavac, autohtona srpska sorta grožđa, je u značajnoj količini zasada ostao jedino u Župi. Od ove sorte grožđa sa porodičnog zasada nastaje vino Prince uz kupažu sa još tri posto Merlot-a i osam posto Župskog Bojadisera.

Kombinacijom tradicije, ljubavi i predanosti, nastaju vina koja su ponela najviša priznanja na svim domaćim relevantnim sajmovima.


Vina

Prince
Rating: 2.5/5 (200 votes cast)
Opium
Rating: 2.3/5 (151 votes cast)
Dina Barrique
Rating: 2.2/5 (133 votes cast)
Dina
Rating: 2.2/5 (125 votes cast)

Komentari

comments powered by Disqus